İZAYDAŞ’ta uluslararası projeye onay çıktı
Atık yönetiminde Türkiye’nin lider kuruluşu İZAYDAŞ, çevre ve insan sağlığını gözeten uluslararası bir projeye daha imza atıyor. Kısa adı KOK olan kalıcı organik kirleticilerin çevreye duyarlı bir şekilde bertaraf edilmesine yönelik kapasitenin geliştirilmesi için proje yürütücüleri, İZAYDAŞ Tehlikeli Atık Yakma Tesisinin iyileştirilmesi ve yatırımların desteklenmesine karar verirken Küresel Çevre Fonu GEF’den de onay alındı.
PROTOKOL İMZALANDI
“KOK Stoklarının Bertarafı ve KOK Salınımlarının Azaltılması Projesi” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İZAYDAŞ arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde kapasitenin geliştirilmesi için yatırımların gerçekleştirilmesi karşılığında Küresel Çevre Fonu tarafından İZAYDAŞ’a maddi destek sağlanacak.
UNDP HEYETİ İZAYDAŞ’TA
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) heyeti proje kapsamında İZAYDAŞ’a teknik bir ziyaret programı düzenledi. UNDP heyetini, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Uludağ, Yakma Tesisi Müdürü Şahan Dede ve Çevre Yönetim Sistemleri Sorumlusu Aysun Saraç ağırladı. Heyet görüşmelerin ardından İZAYDAŞ tesislerinde detaylı incelemelerde bulundu.
PROJENİN AMACI
Bu proje, çevreyle uyumlu kimyasallar yönetimi çerçevesinde, ülkemizin yerine getirmek zorunda olduğu Stockholm Sözleşmesi yükümlülüklerini sağlaması ve geleceğe yönelik kurumsal, düzenleyici ve teknik kapasitenin güçlendirilmesini amaçlıyor.
KOK NEDİR?
Kalıcı Organik Kirleticiler (KOK’lar); canlı organizmalar ve çevre için toksik özellik gösteren, canlıların özellikle yağ dokularında birikebilen, çevrede kalıcı özelliğe sahip, yarı uçucu özelliğinden dolayı atmosferde uzun mesafe taşınım özelliği göstererek küresel çevre sorununa sebep olan kimyasallardır. Tarım ilaçları, böcek ilaçları-DDT ve trafolarda kullanılan yağlar örnek gösterilebilir.
STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ
Sorunun büyük ve dünya çapında olması nedeniyle, sözü edilen kalıcı organik kirleticilere (KOK) ilişkin uluslararası düzeyde önlem almak, insan sağlığını ve çevreyi söz konusu kirleticilerden korumak amacıyla Stockholm Sözleşmesi imzalanmıştır. 152 ülkenin imzaladığı Stockholm Sözleşmesi’ni, Türkiye 2001 yılında imzalamış ve sözleşmeye 2009 yılında taraf olmuştur.
Haber Resimleri






Diğer Haberler
-
İZAYDAŞ’tan ÇMO kongresine destek
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Çevre Mühendisleri Odası tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi ODTÜ’de gerçekleştirildi. ..Haberin Devamı -
İZAYDAŞ sektörle işbirliği içinde
Atığı değere dönüştüren hamleleri ile bu alandaki liderlik misyonunu özverili bir biçimde sürdüren İZAYDAŞ, sektörle olan kurumsal ilişkilerini başarıyla yerine getiriyor. Genel Müdür Muhammet Saraç, İSTAÇ Genel Müdürü Fahrettin Soran, Genel Müdür Yardımcısı Vedat Balahorli, İstanbul Enerji Genel Müdürü Fatih Saltabaş’ı ziyaret etti...Haberin Devamı -
TAYÇED için yeni dönem başlıyor
Atık yönetimi sektörünü tanıtmak ve temsil etmek misyonuyla birçok başarılı çalışmalara imza atan TAYÇED (Tüm Atık ve Çevre Yönetimi Derneği) Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. ..Haberin Devamı -
İZAYDAŞ’ta büyük bakım
Her yıl düzenli olarak bakımdan geçirilen ve belli bölümleri modernize edilen İZAYDAŞ tesisleri, kapsamlı bakımlarından birini daha başarıyla sürdürüyor...Haberin Devamı -
TEMA Gönüllüleri, İZAYDAŞ Akademi mezunu oldu
Atık yönetiminde Türkiye’nin lider kuruluşu İZAYDAŞ, tecrübelerini paylaşmaya devam ediyor. ..Haberin Devamı