İZAYDAŞ’ta uluslararası projeye onay çıktı
Atık yönetiminde Türkiye’nin lider kuruluşu İZAYDAŞ, çevre ve insan sağlığını gözeten uluslararası bir projeye daha imza atıyor. Kısa adı KOK olan kalıcı organik kirleticilerin çevreye duyarlı bir şekilde bertaraf edilmesine yönelik kapasitenin geliştirilmesi için proje yürütücüleri, İZAYDAŞ Tehlikeli Atık Yakma Tesisinin iyileştirilmesi ve yatırımların desteklenmesine karar verirken Küresel Çevre Fonu GEF’den de onay alındı.
PROTOKOL İMZALANDI
“KOK Stoklarının Bertarafı ve KOK Salınımlarının Azaltılması Projesi” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İZAYDAŞ arasında bir protokol imzalandı. Bu protokol çerçevesinde kapasitenin geliştirilmesi için yatırımların gerçekleştirilmesi karşılığında Küresel Çevre Fonu tarafından İZAYDAŞ’a maddi destek sağlanacak.
UNDP HEYETİ İZAYDAŞ’TA
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) heyeti proje kapsamında İZAYDAŞ’a teknik bir ziyaret programı düzenledi. UNDP heyetini, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Uludağ, Yakma Tesisi Müdürü Şahan Dede ve Çevre Yönetim Sistemleri Sorumlusu Aysun Saraç ağırladı. Heyet görüşmelerin ardından İZAYDAŞ tesislerinde detaylı incelemelerde bulundu.
PROJENİN AMACI
Bu proje, çevreyle uyumlu kimyasallar yönetimi çerçevesinde, ülkemizin yerine getirmek zorunda olduğu Stockholm Sözleşmesi yükümlülüklerini sağlaması ve geleceğe yönelik kurumsal, düzenleyici ve teknik kapasitenin güçlendirilmesini amaçlıyor.
KOK NEDİR?
Kalıcı Organik Kirleticiler (KOK’lar); canlı organizmalar ve çevre için toksik özellik gösteren, canlıların özellikle yağ dokularında birikebilen, çevrede kalıcı özelliğe sahip, yarı uçucu özelliğinden dolayı atmosferde uzun mesafe taşınım özelliği göstererek küresel çevre sorununa sebep olan kimyasallardır. Tarım ilaçları, böcek ilaçları-DDT ve trafolarda kullanılan yağlar örnek gösterilebilir.
STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ
Sorunun büyük ve dünya çapında olması nedeniyle, sözü edilen kalıcı organik kirleticilere (KOK) ilişkin uluslararası düzeyde önlem almak, insan sağlığını ve çevreyi söz konusu kirleticilerden korumak amacıyla Stockholm Sözleşmesi imzalanmıştır. 152 ülkenin imzaladığı Stockholm Sözleşmesi’ni, Türkiye 2001 yılında imzalamış ve sözleşmeye 2009 yılında taraf olmuştur.
Haber Resimleri






Diğer Haberler
-
İZAYDAŞ Yönetim Kurulu toplandı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZAYDAŞ’ın Yönetim Kurulu toplantısı Genel Müdürlük toplantı salonunda gerçekleştirildi. ..Haberin Devamı -
Manav Dernekleri İZAYDAŞ’ta
Manav derneklerinin temsilcileri, çalışmaları yerinde görmek ve bilgi almak üzere İZAYDAŞ’ı gezdi...Haberin Devamı -
İZAYDAŞ, Geleceğe Nefes Oluyor
İZAYDAŞ, milyonlarca fidan dikimi için “Geleceğe Nefes Ol” kampanyasını tüm çalışanları ile birlikte fidan sahiplenerek desteklerken kendi tesislerinde fidan dikim çalışmalarını da yıllardır titizlikle sürdürüyor. İZAYDAŞ bugün de kampanya ile eş zamanlı olarak yeni fidanları toprakla buluşturdu...Haberin Devamı -
İZAYDAŞ’ta canlı yayında ilk ihale
İZAYDAŞ, resmi internet sitesinden canlı yayınladığı ilk ihalesini gerçekleştirdi. Bugüne kadar bütün ihalelerini video kamera kaydı ile arşivleyen İZAYDAŞ’ın canlı yayındaki ilk ihalesi “Atık Kabul Tesisi Yapım İşi” oldu...Haberin Devamı -
10. TÜRKTAY’da İZAYDAŞ, atık sektörüne seslendi
Atık yönetiminde Türkiye’nin lider kuruluşu İZAYDAŞ, bu yıl onuncu kez düzenlenen TÜRKTAY Paneli’nde yerini aldı. ..Haberin Devamı