"ÖNCE ÇEVRE, SONRA TİCARET"
Türkiyede atık yönetiminin lider kuruluşu İZAYDAŞ, 2023e doğru AB uyum sürecinde Türkiyede tüm yönleriyle atık yönetimi mevzuat ve uygulamaları panelinde başrolü üstlendi. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, burada yaptığı konuşmada “Atık bertarafı ticari bir faaliyettir ama ticari kaygılardan önce çevre hizmeti kaygısını da akılda tutmak lazım. Bu açıdan atıkları bertaraf edip enerjiye dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.
ATODA TÜRKTAY PANELİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜKÇEV, Recycling dergisi, LASDER, TÜMAKÜDER ve ÇEVKOnun işbirliğiyle ana sponsorluğunu İZAYDAŞın üstlendiği TÜRKTAY (Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Mevzuat ve Uygulamaları) paneli Ankara Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlendi.
SEKTÖRÜN AKTÖRLERİ BULUŞTU
Atık Yönetiminin tüm yönleriyle ele alınıp, buradan çıkacak sonuçların bundan sonraki süreçte konuyla ilgili çalışmalara rehberlik etmesinin amaçlandığı panele, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Daire Başkanı Zeki Terzioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şube Müdürleri, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, çok sayıda akademisyen, STK temsilcisi ve sektörle ilgili kuruluşların temsilcileri katıldı.
“ÇEVRECİLİK ALGISI ZARAR GÖRÜYOR”
İki gün süren TÜRKTAY panelinde oturumlardan önce bir konuşma yapan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya "Türkiyede, çevre hassasiyeti istismar edilerek çevrecilik algısına zarar veriliyor" dedi. Kaya, "Gezi Parkı ve ODTÜ olaylarına baktığımızda, toplumsal bilincin geliştiğini görüyoruz. Ancak bu bilinç istismar edildi. Türkiyede çevre hassasiyeti istismar edilerek çevrecilik algısına zarar veriliyor. Çevre hassasiyeti, son yaşadığımız iki olayda çevreye zarar veren boyuta ulaşmıştır. Bu, ülke adına üzüntü verici bir hadisedir, büyük kayıptır" diye konuştu.
“RAPORDA YANLIŞ TESPİTLER VAR”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar da konuşmasında, AB İlerleme Raporuna değinerek, tepkilerini şu şekilde dile getirdi: “Hükümetimizin çok ciddi çevre projeleri var. İnanılmaz yönetmelikler çıkardık. Sahada önemli uygulamalarımız var. Ama ne yazık ki ilerleme raporunda ciddi yanlış tespitler var. Bazı çevreler, rapordaki yanlışları da doğru kabul ederek bize ve bakanlığımıza vurmaya çalışıyor.”
“2023E DOĞRU CİDDİ HAZIRLIK YAPMALIYIZ”
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç ise panelist olarak yer aldığı TÜRKTAYda yaptığı konuşmada, Türkiyede endüstriyel tehlikeli atıkların bertarafı konusunda İZAYDAŞın maalesef hala ilk tesis olduğunu belirterek “ikinci tesis olsun diye bekliyoruz” dedi. Genel Müdür Saraç, ciddi bir büyümenin görüldüğü ülkemizde 2023 hedefinin toplumun birçok kesimi tarafından kabul edildiğini kaydederek “Bu hedeflerin gerçekleşmesi gerektiğine beraber inanıyoruz. Sanayimiz büyüyecek. Üreteceğiz, ürettiğimizi satacağız ve refahımızı arttıracağız. Dolayısıyla bizim ciddi bir hazırlık yapmamız gerekiyor. 30-40 yıl önce şehirlere göçü engelleyemediğimiz için gecekondulaşma arttı. Şimdi milyonlarca dolar harcayarak yeniden kentsel dönüşüm yapacağız. Ben de diyorum ki aynı şeyi sanayide yaşamayalım. Daha iyi alt yapı hazırlayalım” dedi. Saraç konuşmasında ayrıca, “Bertaraf için yeni tesislerin ortaya çıkması gerekiyor. Bundan bir iki yıl öncesine kadar insanlara atık yakmadan bahsettiğimde bana çok farklı gözlerle bakıyorlardı ama artık kabul edilmeye başlandı. Çevre dengesi açısından atıkları bertaraf edip enerjiye dönüştürmemiz gerekiyor. Atık bertarafı ticari bir faaliyettir ama ticari kaygılardan önce çevre hizmeti kaygısını da akılda tutmak lazım. İşletmeciler bunu da göz ardı etmemelidirler” ifadelerini kullandı.
26 Ekim 2013
Cumartesi
Haber Resimleri


Diğer Haberler
-
İZAYDAŞ BURSADA TEHLİKELİ ATIKLARA DİKKAT ÇEKTİ
Atık yönetimi sektörünün lideri İZAYDAŞ, sektör hakkında paylaşım toplantılarından birisini daha Bursada gerçekleştirdi...Haberin Devamı -
ÖTVsiz Motorin Alımı işi ihalesi yapıldı
İZAYDAŞ Atık alma gemilerinde kullanılan Ötvsiz Motorin Alımı İşi İhalesi Genel Müdürlük Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. ..Haberin Devamı -
İZAYDAŞ Dilovası Depolama Alanları ve Gebze Aktarma İstasyonu Özel Güvenlik Hizmeti Temini İşi İhalesi Yapıldı
İZAYDAŞ Dilovası Depolama Alanlarının 8 personel ile İZAYDAŞ Gebze Aktarma İstasyonunun silahlı 4 personel ile olmak üzere toplam 12 adet personel ile Özel Güvenlik Hizmeti Temini İhalesi İZAYDAŞ Genel Müdürlük Toplantı Salonunda yapıldı...Haberin Devamı -
İZAYDAŞ BURSADA SANAYİCİLERLE BULUŞUYOR
Yaptığı yatırımlar, hayata geçirdiği projeler ve kırdığı rekorlar ile atık bertaraf sektöründe yoluna devam eden çevre ve sanayici dostu İZAYDAŞ, ülkemiz sanayicileri ile olan buluşmalarına devam ediyor...Haberin Devamı -
İZAYDAŞ Genel Müdür Yardımcılığına Bayram Karakuş getirildi.
2011 yılı içerisinde yaptığı yatırım ve projelerle adından sürekli bahsettiren, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından, Türkiyenin ilk atık bertaraf tesisi İZAYDAŞın Genel Müdür Yardımcılığına Bayram Karakuş getirildi...Haberin Devamı