ÇÖPLER KOCAELİYİ AYDINLATIYOR!



Kocaeli artık evsel çöpü de enerjiye dönüştürüyor. İZAYDAŞın 2012 yılı Mart ayında hizmete aldığı LFG tesisi, bugüne kadar 4 milyon kW elektrik üretti


Atık yönetimi konusunda Türkiyenin lider kuruluşu olan İZAYDAŞ, Kocaelinin evsel atıklarından da elektrik üretiyor. Mart ayında hizmete açılan ve LFG adı verilen tesis, evsel nitelikli organik atıkların çürümesi sonucunda oluşan metan gazını enerjiye dönüştürüyor. Böylece hem atmosfer için son derece zararlı olan metan gazı bertaraf ediliyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

2 BİN EVİN ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR
İZAYDAŞ Solaklar Düzenli Depolama Sahasındaki LFG tesisinde halen bir saatte 650 kW elektrik üretilebiliyor. Bir ayda yapılan üretim miktarı ise yaklaşık 500 bin kW.  Dört kişilik ailenin oturduğu bir evin bir ayda yaklaşık 250 kW elektrik tükettiği kabul edilirse, tesis bir ayda yaklaşık 2.000 evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek bir rakamı üretebiliyor. Sahanın tamamında çöp dökümünün durması ve üst yüzey örtüsünün tamamlanmasından sonra LFG tesisi tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak. Bu dönemde ise bir saatte 1800 kW elektrik üretecek, yaklaşık 5.500 evin ihtiyacını karşılayabilecek.

16 YILDA 133 MİLYON KWH
LFG tesisi çalışmaya başladığı tarihten bugüne kadar 4 milyon kWın üzerinde elektrik üretti. Bu rakamın yaklaşık 160 bin kWını kendi ihtiyacı için kullanan tesis, kalan 3 milyon 840 bin kWlık kısmı ise ulusal şebekeye satıldı.
İZAYDAŞın gerçekleştirdiği bu proje, çöp gazının ekonomik değer ifade eden 16 yıllık kısmını kapsıyor. Bu süre içinde minimum 133 milyon kW elektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. Metan gazının toplanıp bertaraf edilmesi ile de atmosfere 750.000 – 1.000.000 ton Karbondioksit (CO2) salınımının engelleneceği tahmin ediliyor.

EN SONUNDA AĞAÇLANDIRILACAK
Solaklar Düzenli Depolama Sahasındaki gazdan maksimum derecede verim elde edilebilmesi amacıyla iki ay önce dökümün tamamlandığı sahaların üzeri yarım metrelik geçirimsiz toprak örtüyle kaplanmıştı. Böylelikle metan gazının mevcut sahadan sızmasına hiçbir şekilde izin verilmedi. Halen döküm yapılan saha ise döküm işlemi tamamlandıktan sonra sisteme dahil edilecek. Düzenli depolama sahalarında metan gazı oluşumunun yaklaşık 15 yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. Bu sürenin sonunda ekonomik ömrünü tamamlayan tesis kapatılacak ve sahanın üst örtüsü ağaç ve bitkilerle kaplanacak.

“HEM ÇEVRECİ HEM YENİLENEBİLİR”
İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, şirket bünyesinde hizmet vermeye başlayan LFG tesisinin kent ve ülke açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Ülke topraklarında büyük petrol rezervleri bulunmadığına dikkat çeken Saraç, “Büyüyen sanayisi ile her geçen yıl daha fazla enerji tüketen ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyan ülkemiz, LFG ve benzeri projeler sayesinde çifte kazanç elde ediyor. Hem topraklarını çevreci bir anlayışla yönetiyor hem de kendi enerjisini daha fazla üretme çabalarına bir yenisi daha eklemiş oluyor. Çöp gazının yenilenebilir nitelikte olması, bence projenin önemini daha fazla artırıyor” dedi.  15.10.2012

 


Haber Resimleri



              



Diğer Haberler

  • ACIMIZ BÜYÜK...

    ACIMIZ BÜYÜK...

    İZAYDAŞ İdari İşler Şefi Cemal Savaş'ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz...Haberin Devamı
  • Bilgilendirme: İZAYDAŞ hafriyat sahası işletmiyor.

    Bilgilendirme: İZAYDAŞ hafriyat sahası işletmiyor.

    Körfez İlçesi İlimtepe yolu üzeri Kuzudere mevkiindeki hafriyat sahasında, kamyonların döküm yaptığı sırada meydana gelen toprak kaymasında iki kamyonun kayarak devrildiği ve bu sahanın İZAYDAŞ tarafından işletildiği haberi yerel basına yansımıştır. ..Haberin Devamı
  • Çalışan memnuniyeti anketi sonuçlandı

    Çalışan memnuniyeti anketi sonuçlandı

    Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen İZAYDAŞ çalışan memnuniyeti anketi sonuçlandı...Haberin Devamı
  • Staj başvuruları duyurusu

    Staj başvuruları duyurusu

    2021-2022 yılı kış dönemi staj başvuruları, 09-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında pandemi şartları nedeniyle dijital ortam üzerinden alınacaktır...Haberin Devamı
  • İZAYDAŞ, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ağırladı.

    İZAYDAŞ, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı ağırladı.

    Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay İZAYDAŞ’ı ziyaret ederek tesis çalışanları ile bir araya geldi. ..Haberin Devamı